Bij Praktijk van Oirschot ben ik, Nicole van Oirschot, als Gezondheidszorg-psycholoog, gedragswetenschapper, EMDR-therapeut, seksuoloog al jaren werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Na twaalf jaar in de Specialistische GGZ, werk ik sinds 2018 met heel veel plezier in mijn eigen praktijk in de Basis GGZ.
Binnen behandelingen, gericht op het omgaan met onder andere depressieve, angst- seksuele, (chronisch) lichamelijke klachten en traumatische ervaringen (bijv. een ongeluk, ziekte, overlijden, nare bevalling, ziekenhuisopname, seksueel grensoverschrijdende ervaring of huiselijk geweld), komen wezenlijke thema's aan bod. Mensen maken vreselijke dingen mee en maken zware periodes door en mensen zijn ontzettend sterk. Het blijft speciaal en waardevol om dan binnen te mogen in een leven van mensen die zichzelf ondanks alle pijn een fijner, rustiger, beter leven gunnen.
In mijn middelbare schoolperiode ben ik in mijn omgeving geconfronteerd met relatief veel mentale problemen en de gevolgen daarvan bij verschillende mensen. Het maakte indruk en ik wilde er meer over weten en het begrijpen. Dit zal de keuze voor mijn studie (Gezondheidswetenschappen; Geestelijke Gezondheidskunde in Maastricht) destijds vast beïnvloed hebben. Het werk paste vervolgens goed, omdat ik geïnteresseerd ben in de verschillen en overeenkomsten tussen mensen; de verschillen en overeenkomsten in ons gedrag, onze gedachten en emoties, onze hersenen en lichamelijke reacties die hiermee samenhangen. Dit, samen met de verschillen in interacties met anderen om ons heen en het verschil in manieren van omgaan met nare dingen die we als mens kunnen meemaken, maakt mijn werk een boeiende puzzel. Ik bekijk iemand als geheel, hoofd en lichaam en context; iemand is een mens en die is niet zijn klachten of een stoornis.
Tijdens mijn eerste werkzaamheden als psycholoog in een verpleegkliniek in Maastricht op een afdeling met relatief jonge patiënten met hersenletsel, viel me op dat seksualiteit nauwelijks aan de orde kwam, terwijl elk mens er mee te maken heeft. Veel hulpverleners vermijden het onderwerp ook nu nog, terwijl het voor patiënten zelf vaak al ingewikkeld genoeg is om er zelf over te beginnen. De opleiding tot seksuoloog was voor mij daarom in 2007 een logische stap meteen na mijn studie. Het is een waardevol onderdeel van mijn werk om ook dít onderwerp op een veilige en respectvolle manier bespreekbaar te kunnen maken als dat nodig is, zowel bij cliënten, als bij collega's die hier voldoende aandacht in hun eigen behandelingen aan willen geven.
Die allereerste belangstelling is er nog altijd en dat maakt dat ik me nog altijd met plezier blijf verdiepen en verbreden in de verschillende behandelmogelijkheden van psychologische en seksuologische klachten middels multidisciplinaire intervisies, cursussen en opleidingen. Het helpt me om goed af te blijven stemmen op de persoon en welke behandelmethode het beste past. Daarnaast helpt het me ook te blijven checken wat ik zelf kan bieden, of wat een collega uit een ander vakgebied juist veel beter kan.
Mensen noemen eigenschappen als nuchterheid, geduld, rust, oprechtheid, directheid, relativeringsvermogen, humor en openheid, als prettige en sterke kenmerken voor mij als psycholoog en dat herken ik wel. Ik vind mijn werk na al die jaren nog altijd erg mooi, leuk en waardevol om te doen. Ik oordeel niet, luister en zie de sterke kanten van mensen die ze zelf even niet meer zien.